dinsdag 28 juli 2015

Lekker Belgisch - Overnachten in Brussel tijdens Nationale Feestdag

Ik en Tom kregen de kans om er eens tussenuit te knijpen. Yours truly mocht namelijk een hotel uitkiezen om te gaan uitproberen voor een blogartikel. 

Super aanbod waar je natuurlijk geen nee tegen zegt . 

Het enige weekend dat ik vrij had was dat van de Nationale Feestdag, dus de datum stond al gauw vast.

Toen we het lijstje overliepen met de beschikbare hotels zei manlief ' Eigenlijk wil ik wel eens naar Brussel' .  Gezien we letterlijk op 35 à 40 minuutjes rijden van Brussel wonen vond ik dat nogal belachelijk. Wie gaat er nu zo dicht bij huis op vakantie ? 

Maar hij had wel een punt.  We zijn waren cultuurbarbaren als het op ons eigen landje aankwam, we kennen de hoofdstad enkel van eens naar een concert te gaan in de AB of Tour& Taxis en manneke pis en het atomium hadden we weleens bezocht tijdens een schooluitstapje, maar daar bleef het ook bij.  De Nationale Feestdag eens van dichtbij meemaken zou wel eens plezant zijn. 

Tijde dus om een hotel in Brussel onder de loep te nemen.

We kozen voor het  'Hotel Ibis Off Grand Place '  , gezien het op een boogscheut van de Grote Markt ligt, en dat als Brussel noob toch wel een must-see is.Bij aankomst voel je al meteen dat je in het hart van België vertoeft.

Chocolaatjes en Leffe als verwelkoming, daar zeggen we geen nee tegen.
We hebben het onderste uit de kan gehaald en zijn op de eerste dag ( toen het nog de 20ste was en alle winkels dus nog open maar musea gesloten ) gaan snuisteren in allerlei winkels.

Uiteraard de chique Avenue Louise aangedaan, en daar een fancy sapkan van Villeroy & Boch gekocht , de mainstream winkels in de Nieuwstraat eens afgeschuimt , overal vooral veel delicatessen gekocht en in de Aziatische supermarkt een voorraad sapjes die hier onvindbaar zijn ingeslaan. 

De kledingwinkels liet ik aan me voorbij gaan. De drukte van de koopjes was niet te harden en de rij voor Primark was eerlijk gezegd triestig om aan te zien. Precies de voedselbedeling voor fashionista's. 

Een ietwat vreemde winkeltjes top drie voor ons is de volgende  :

1. De Biertempel :

Je raad het al, niet meteen mijn persoonlijke favoriet maar aan de vele ' oh's en 'ah's' van manlief te horen is 't voor de bierliefhebber een half walhalla.

Niet zozeer omwille van de biersoorten, want dat kan je in de betere drankenhandel ook wel vinden , maar voornamelijk om de passende bierglazen.

Tom is op dat vlak een snob. Hij is van't type dat op café durft vragen ' Of de Duvelglazen in de vriezer bewaard worden' alvorens te bestellen en dat een zenuwinzinking krijgt als een ober zijn Leffe half uitgiet en de andere helft laat staan om zelf te gieten zoals bij frisdranken de gewoonte is. Ja, hij zegt letterlijk tegen garçons dat ze 't niet hoeven uit te schenken, dat doet hij liever zelf. 

Klinkt ongelooflijk dikkenekkig, maar de jobstudent die op zomerterrasjes van hier naar daar holt is meestal dankbaar , want ze weten stiekem zelf ook dat ze er niks van bakken.

Ook bij ons thuis maakt er hij een punt van : bier hoort in't juiste glas. Een biermand met een heleboel onbekende bieren zonder 't passende glas is voor hem een cadeau vol kwelling . 

Je raad al dat we hier wel met een souveniertje naar huis gingen. 

2.  Le Comptoir de Mathilde 

Een extreem rustiek chocolade specialiteiten winkeltje, waar je meteen ook verfijnde kruiden en likeuren kan vinden.

We waren het met elkaar eens, ze wisten hun waren verdikke mooi te etaleren, buitenwandelen zonder buit is onmogelijk.


Vooral de lepeltjes met chocoladeblok die in een kop dampende melk oplossen tot een heerlijke chocolademelk ( wist je dat ze er een stuk of 30 soorten van hebben? ) zijn een schot in de roos.

3. Habiba

Hou je van retro?

Kruip je zelf weleens achter t naaimachien?

Ken je Habiba dan?  Als het antwoord 'Neen' is, schaam u en schaam u diep.

Het is een vreemd concept winkeltje waar je designer stofjes kan kopen, maar ook kinderkleding met heel gelijkaardige stofjes en home-made look ( kwestie als je 't niet zelf kunt at je tenminste kan doen alsof ) en zelf broodtrommeltjes, kraamcadeautjes en veel leuke hebbedingetjes met een duidelijke 'Habiba' stempel.

Kleurrijk, vrolijk, tikkeltje retro maar niet oubollig.
Met een bijna-schoolgaande peuter zijn de boekentasjes onweerstaanbaar.

Op de 21ste zelf gingen we uiteraard zwaar de toerist uithangen in't Warandepark, op't Poelaertplein , de Kuntsberg etc ... 

De brandweermannen gaan zelf eens uittesten hoe goed hun evenwichtsorgaan is bij de mannen van defensie.  Blijkbaar vinden ze elkaars vak ook best interessant.Helaas geen foto's toen ze weer aan grond stonden want oh .. my .. god ... de fijne vleeswaren van België vielen gewoon uit de lucht. ;)  

Afgetrainde venten spotten? Nationale Feestdag is the place to be!Het was heel fijn dit allemaal eens te zien en mee te maken.


Vooral een aanrader met gezinnen met kinderen , en al zeker met zonen tussen 6 en 12 jaar oud.

Die gastjes staan zich te vergapen aan alle droomjobs voor kleine jongens.

Politieman, brandweerman, soldaat , piloot, ....   *gasp* 

En de activiteiten die ze voor de kleine kornuiten voorzagen waren gratis en perfect voorbereid.

Mama die je met een Walkie Talkie vanuit een tank door een hindernissenparcours leidt terwijl jij geblinddoekt bent?  Die dag kan het! 


Overal waar we keken waren lachende kindergezichtjes te zien.Niet zo'n fan van dergelijke zaken?

Op 21 juli zijn vele musea gratis te bezoeken ! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef gerust je mening!

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.