vrijdag 10 februari 2012

Verkoopsters: Stop met af te gaan op iemands uiterlijk!Enkele dagen  geleden twitterde ik al over deze enorme ergernis.


Het valt me enorm op dat de behulpzaamheid en vriendelijkheid van verkoopspersoneel in make-up en kledingzaken enorm afhangt van hou je er op dat moment uitziet.


Serieus.


Ik heb letterlijk meegemaakt dat ik een handtas wou kopen bij Longchamp. Ik was standaard gekleed, niks speciaal ofzo. 


Ik wou dolgraag een lederen rode handtas kopen die in de etalage stond. Toen ik ernaar vroeg haalde de vrouw uit één van de kasten achter haar een rode pliage. 
 Terwijl ik duidelijk had gezegd ' die lederen handtas zoals in de etalage'. 
Gewoon omdat ik er jong uitzag, en waarschijnlijk niet rijk genoeg, ging ze ervan uit dat ik voor een goedkopere pliage zou gaan.  

Op zich is dat nog niet vervelend. Wat erger is zijn de dingen die ik onder andere bij MAC en ICI PARIS XL meemaakte.


Zo ging ik ooit door een regenbui zonder paraplu naar ICI PARIS en kwam er met de looks van een natte hond  binnen. Ik had een cadeaubon van 75 euro op zak en was vastberaden hem compleet te spenderen. Echter, toen ik een verkoopster vroeg naar staaltjes van een bepaalde fond de teint om de kleuren thuis op mijn gemak te bekijken weigerde ze dit. Ze zei letterlijk ' Als we aan elke student die gratis staaltjes komt vragen iets moeten meegeven, ... die zijn bedoelt voor vrouwen die over een aankoop twijfelen.'  Ik was totaal verbaasd. 1. Ik studeer niet meer, ik werk 2. ik twijfelde effectief over de aankoop.  Ja ik zie er door mijn lengte 16 jaar uit, maar dat wil niks zeggen toch? 

Ik was echt aan het koken vanbinnen en ben uit pure frustratie m'n spullen bij Planet Parfum gaan kopen en ben achteraf met m'n winkelzakje nog eens teruggekeerd naar de IPX, om hen te zeggen dat ik m'n spullen dan maar bij de concurrent was gaan kopen ( feit: het gezicht van de verkoopster was toen wel goud waard). De cadeaubon heb ik later in een ander filiaal gespendeerd.

En dan bij MAC. Zelfde scenario: kom half verzopen de winkel binnen. De verkopers zien me en zeggen goeiedag. So far so good. Ze waren beiden druk in de weer met klanten en ik stond te wachten om geholpen te worden. Maar dan komt er achter mij een moeder-dochter duo binnen. Heel chique volk. Madam de moeder in een jas van Max Mara en dochterlief ook met kleding om U tegen te zeggen. Ze spraken zelf (letterlijk) Vlaams met een Frans accent. Toen één van de verkopers klaar was loopt die mij straal voorbij, recht naar die mensen om ze te helpen. Uh pardon? Ik was hier eerst en ik had een hele wishlist die ik ging aanschaffen. Ik zag er alleen niet uit alsof ik met een limo was afgedropt vanuit m'n huis in Knokke.

Enkele weken later, dezelfde MAC store. Ik ging 's avonds nog uit met vriendinnen en was alvast partyproof gekleed. Rara .. de vriendelijkheid ging duidelijk hand in hand met m'n looks.

En nu .. ging ik kijken naar de Naturally collectie, recht in een sneeuwbui.

De collectie lag nog niet in de winkel, ik was een dag te vroeg, en ik vroeg om enkele items aan kant te leggen.

' Dat is niet nodig hoor, alles zal er zeker nog zijn.'

' Ja maar, ik heb in het verleden al naast leuke spulletjes naast gegrepen en ik zou echt graag hebben dat ze aan kant gelegd worden.'

'Maar nee dat is echt niet nodig hoor.'


Grrr .. wordt er niet naar mij geluisterd omdat ik er uitzie als een wandelende ongesminkte frisco met uitgroei in m'n haar? Is dat het?  Ik vond het zelf al dwaas dat ze me niet stiekem al iets wouden verkopen. Komaan seg, ik ging het heus niet aan de grote klok hangen. Ik weet best da ze het voor andere bloggers wel al hebben gedaan.

Later kreeg ik echt angst dat m'n felbegeerde items uitverkocht zouden zijn, dus ik belde om iets aan kant te laten leggen. Het was geen enkel probleem en het werd meteen geregeld.


Ahja tuurlijk, aan de telefoon konden ze niet zien dat ik er nogal euhm .. zwerverachtig uitzag. Recht uit bed, pyjama nog aan, koffiekoekkruimels incluis. Maar ik sprak wel lekker mooi AN en klonk als de vrouw van een minister.

In de tijd dat de tv-serie Sara op de buis was deden enkele bv's mee aan een experiment. Ze gingen bewust lelijk winkels binnen en keken hoe ze behandelt werden.

Ik herinner me nog dat Annelien Coorevits zei dat ze echt met tranen in de ogen stond, omdat het verschil tussen de behandeling die ze kreeg als Miss België en de behandeling die ze kreeg als ' lelijke Annelien' zo frappant verschillend was.

Even enkele ( kleine) beelden die ik nog teruggevonden heb van dat experiment.Annelien Coorevits


Tania Dexters

17 opmerkingen:

 1. Ik zei het toen al op twitter en ik zal het nog eens zeggen: ZOOOOO herkenbaar! Het ergste is dat ik me dan nog laat doen ook. Nog erger zelf: soms ga ik gewoon niet in 'chique' winkels binnen omdat ik het idee heb dat ze me er toch gewoon buiten kijken. Waar ik dat minder heb is bij Galeria Inno. Daar loopt zoveel volk rond dat er niemand echt aandacht schenkt aan hoe je er uitziet (misschien wel, maar daar valt dat minder op).
  Wel grappig dat je met je aankopen van PlanetParfum bij IPXL ging :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo een herkenbaar artikel!
  Ik heb het gevoel dat dit vooral in duurdere winkels is. Kom je mooi gekleed binnen, staan de verkoopsters voor je te springen. Een model uit de etalage: geen probleem, extra staaltje: komt in orde !
  Maar inderdaad als je er wat minder uitziet, lopen ze je straal voorbij...
  Wat ik wel spijtig vind is dat ze bij parfumerien zo "gierig" zijn op staaltjes. Je wordt bijna aangekeken als een dief als je achter een parfum staaltje of een foundation staaltje vraagt. Terwijl mijn bedoeling echt is om even te testen om vervolgens een aankoop te doen.
  Ik wil juist even een positieve noot toevoegen voor de Mac winkel in Knokke. Na een hevige regenbui (zonder kap aan mijn jas) liep ik als een verdronken hond (lees haar plakkend op mijn hoofd en uitgelopen mascara) de winkel binnen. De verkoopsters keken even vreemd (zag er ook bijzonder grappig uit neem ik aan) en zijn me dan keurig komen begroeten. Vervolgens hebben ze echt de tijd genomen om me vele tips te geven en zelfs om mijn make-up helemaal bij te werken. Ze brachten zelfs een handdoekje zodat ik wat kan afdrogen alvorens de make-up aan te brengen.Met een happy gevoel kwam ik weer buiten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Feit: in knokke vertelde ik dat ik nog naar een feest moest later op de avond en ze hebben me compleet van avondmake-up voorzien, echt lieve mensen daar.

   Verwijderen
 3. Ik ken het gevoel.. Heb er ook al eens uit frustratie een artikel over geschreven, maar dan meer gericht op racistische opmerking t.o.v. mijn vriend. echt hatelijk! Denk dat ze soms niet beseffen dat het gedrag van de verkoopsters een immense invloed heeft op het aankoopgedrag van de klant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wooow ja, racisme, daar heb ik met m'n bleke velletje geen last van maar idd, kan me echt voorstellen dat je anders behandelt wordt.

   Verwijderen
 4. Zeker herkenbaar, echt waar. Als ik soms in Antwerpen ga winkelen, dress ik mij ook heel casual en comfy (maw, jeans, truitje etc). Dat vind ik gewoon makkeljker als je winkels in en uitloopt en constant kleding gaat aanpassen. Dan zie ik er ook altijd als een jong studentje uit. De verkoopster in Ici Paris keek mij toen ook raar aan toen ik mijn Chanel fdt kwam kopen.

  Maar ... Langs de andere kant, omdat ik zelf verkoopster ben (kruidvat, dus nothing fancy :p) kan ik sommige reacties van verkoopsters wel begrijpen. Er komen soms echt zoooveel mensen over de vloer die gewoon komen profiteren van staaltjes/gratis dingen etc. Ik kan begrijpen dat ze dat na een tijdje grondig beu worden.

  Natuurlijk is dit geen excuus om mensen onvriendelijk te behandelen(of compleet te negeren). Klantvriendelijkheid en service is gewoon iets dat je je niet kan permiteren van niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ok vaak worden staaltjes misbruikt dat is waar. Maar ik heb het gevoel dat ze echt afgaan op de leeftijd van de mensen. Terwijl ik echt oudere dames ken die nog liever zouden sterven dan veel geld uit te geven aan een parfum en zich behelpen met staaltjes.

   Verwijderen
 5. Ik herken dit echt enorm, het is idd spijtig genoeg heel erg waar dat ze je behandelen naar je uiterlijk. Zeker als je wat duurdere dingen wilt kopen, kunnen die verkopers echt heel neerbuigend doen over je, en ik haat het echt zo enorm!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, echt geweldig dat je met het zakje van pp in de ici paris cl binnen ging :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. So True!!!

  Toen ik onlangs naar de Ici Paris ging voor Lancome's Erika F. keek de verkoopster me aan alsof ik van een andere planeet kwam en ze vroeg me: ben je zeker dat dat van het merk Lancome is? Euhm....ja...!!

  En de Inno is gewoon nog erger, daar weten ze helemaal niks van make-up want het zijn 'gewone' verkoopsters, in de Ici Paris zijn het nog schooheidspecialistes of krijgen ze cursusjes, die in de Inno smeren je een foundation aan die 7 tinten te donker is......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Herkenbaar! Ik had dat gezicht van die Ici Paris Xl verkoopster wel willen zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waw, I'm shocked!! Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, en lees dit letterlijk met mijn mond open! Ik ben er even niet goed van. Ik werk zelf in de zaak van mij ouders (deco - juwelen - design) en behandel elke klant gelijk. Of je zuipnat bent of jong, elke klant verdient dezelfde service! Ooit kwam een ouder koppel (echte groenteboeren) de winkel binnen met hun gummy laarzen aan, na grondige uitleg van mijn moeder, bestelden ze voor een erg groot bedrag aan zilver bestek. Hoe je er ook uitziet, niemand weet wat je in je portefeuille hebt zitten. Maar zelfs buiten dat feit, iedereen verdient respect!! Als ik ooit zo zou behandeld worden, zal de verkoopster een serieuze reeks naar haar hoofd krijgen! Klant is koning (hoe hij er ook mag uitzien op dat moment). Ik weet niet of het helpt, maar hebben jullie er al eens aan gedacht om de verkoopster haar naam te vragen en bij thuiskomst een mail te sturen naar hun baas waarin je de situatie beschrijft? Niet dat ik weet of het veel zou uitmaken, maar het zou mij een opgelucht gevoel geven.

  Hoe dan ook ladies, laat niet op je kop zitten door deze onrespectvolle verkopers! You're worth a million bucks however you look!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar! Stom voorbeeld: mijn meme ziet er echt schandalig uit. Lelijke leren, lelijk kapsel, maar dat mensen heeft echt wel centen :p

   Verwijderen
 10. Zo erg eigenlijk!!!
  Ma dat jij dan met je zakje van de planet parfum terug gaat, haha, zalig!! Ik zou inderdaad ook wel eens die haar gezicht willen zien hebben :)
  Maar je hebt groot gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ooit meegemaakt (ik had een maatje 40 en was ongeveer 40 jaar) dat een verkoopster mij zei dat ik met die maat naar een andere winkel moest gaan. Ik ben nooit meer terug geweest, ook al weet ik nu dat maat 42 de gemiddelde maat is voor mijn leeftijdsgenoten en dat zij die nu wel binnen heeft...
  Als je ouder wordt beter dat wel, denk ik. Zo kreeg ik vorige week uitgebreid uitleg over het halssnoer van Jacky Kennedy in de winkel van Gerard Darel in Brugge en over de nieuwe collectie. Ik bedacht bij mezelf dat ik er op dat moment ook niet uitzag maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Volgens mij heb ik je gezien in de MAC winkel in Gent, kan dat? Ik was niet zeker dus heb maar niks gezegd, oops! :) Ik moet zeggen dat ik het ook al heb meegemaakt en dan vooral in de ici paris xl. In de MAC store in Gent vind ik echt dat sommige mua's supervriendelijk zijn en een aantal veel minder en die een beetje tegen hun goesting je helpen. Vervelend! Het is trouwens echt schandalig dat ze op uiterlijk afgaan want iedereen gaat toch wel is make-uploos en in een comfy outfit snel shoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem15/2/12

  Ik vind de MAC in Antwerpen vééééééél gezelliger dan die in Gent, de MUA's zijn er behulpzaam en veel vriendelijker dan die uit Gent. Ook ga ik helemaal niet graag meer naar de Ici Paris XL. Ja inderdaad, ik ben nog geen dertiger en heb geen dure merken kledij aan maar ik ben netjes en een klant die wil betalen. Maar na 7 maand loop ik nog steeds rond met een verjaardagsbon die ik van m'n schoonpa kreeg. Telkens ik een Ici paris binnengaan, word ik grof behandeld, amper geholpen en gewoon nagestaard. Dus: ik ga naar een inno of een planet parfum, waar mensen wel vriendelijk zijn, en behulpzaam. De ici paris is denk ik the place to be voor wie gefrustreerd is en verkoopster is...

  BeantwoordenVerwijderen

Geef gerust je mening!

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.