vrijdag 4 juni 2010

De wetenschap achter zonnebrand


Brandwonden kunnen ontstaan door warmte, wrijving, electriciteit, straling of chemische producten. Bij zonnebrand is de oorzaak dus duidelijk de overdaad aan UV-straling.

Er zijn verschillende soorten brandwonden, afhankelijk van de ernst van de schade aan de huid.

De meest voorkomende vorm van zonnebrand valt onder de categorie van de eerstegraadsbrandwonden.

Dit wil zeggen dat de huid rood ziet, en misschien lichtjes gezwollen is. De huid doet pijn. Dit komt omdat enkel het huidoppervlak beschadigd is en de zenuwen die daar vlak onder liggen dus continu met pijnprikkels te maken hebben. ( Bij ergere brandwonden zijn ook die zenuwen beschadigd, en dan voel je dus niks meer). 

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, maar wat te doen als je nu toch verbrand bent?

Mensen hebben snel de indruk dat een vette crème smeren het beste is. De droge huid krijgt dankzij de rijke crème terug soepelheid en de pijn verlicht meteen.

Dit is echter een heel grote fout.

Wat gebeurt er?

Het vet in de crème sluit het huidoppervlak af van lucht. Waardoor ook de pijnprikkels naar de zenuwen afgesloten worden. Je krijgt het gevoel van 'instant relief' maar .. breng eens water en olie tegelijk op een hete temperatuur en laat het tegelijk afkoelen. Je merkt meteen dat olie de warmte veel langer vasthoudt ( Concreet voorbeeld: je thee wordt vrij snel koud, maar de frietketel kan echt lang warm blijven). De vetstoffen in de crème houden de warmte van de huidcellen tegen en zorgt dat de huid niet kan koelen. Het gloeien dat je voelt op een rood verbrande huid zijn de cellen die in alle macht warmte afgeven, dat is een natuurlijk helingsproces, en met een vette crème hou je dat tegen. Een vette crème smeren komt dus op het zelfde neer als je huid te verstikken en de cellen intern laten verder 'koken'. 

Wat moet je dan wel doen?

Een hydraterende niet-vette crème smeren. met andere woorden afstersun smeren. Hoewel je op het eerste zicht zou denken dat een aftersun en bodylotion niet zoveel verschillen zijn aftersun veel lichter van textuur en helpen ze de huid te herstellen. Om de pijn te minderen kan je net als bij andere brandwonden te werk gaan en een lauwe douche nemen om de huid af te koelen. Ook afkoelen heeft een invloed op de mate dat de huid branderig, en dus pijnlijk, aanvoelt. 

Afbeeldingen van de doorsnede van de huid en de effecten van zonnebrand kan ik jammergenoeg niet op internet plaatsen. Deze zijn auteursrechterlijk beschermd.

Bronnen:

EHBO-cursus

Boek: Help, eerste hulp voor iedereen, Rode Kruis.


6 opmerkingen:

  1. Nathalie4/6/10

    Mijn oma zei altijd dat koude yoghurt ook goed helpt tegen een licht verbrande huid omdat dit de warmte heel snel onttrekt... handig als je even geen aftersun bij de hand hebt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben gisteren zelf verbrand! Eerstegraads, maar doet dus wel pijn. Ben dan ook braafjes aftersun aan het smeren... Interessant artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oooh das interessant :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. kyvina4/6/10

    hoe zeer hou ik er toch van wanneer de dingen worden verklaard met de wetenschap ^^. Had er tot nog toe nog nooit bij stil gestaan, leuk weetje dus...en handige tip voor de toekomst :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem5/6/10

    heel handig! thanks

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessant artikel! Ik zweer echt bij m'n 3 in 1 aftersun van Yves Rocher. Die geur is echt goddelijk! Perfectie voor mij. :P

    BeantwoordenVerwijderen

Geef gerust je mening!

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.